PyGame, 2000 yılının yaz aylarında Pete Shinners’ın Python ve SDL(Simple DirectMedia Layer) ile tanışmasıyla başlamıştır. Python dilini çoğumuz biliyoruz, SDL ise birçok platformda kullanılabilen bir C kütüphanesidir.
“Acaba python oyun yapımı için uygun mu?” sorusunun cevabı, “Oyuna bağlı”.
Python’un oyun yazımı konusunda yeterli bir dil olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Hatta size 30 milisaniyenin altına inerek süprizde yapabilir ama oyunlar geliştikçe değerlerin tavan yaptığını ve bilgisayarınızı tam performansta çalıştırmaya başladığınızı göreceksiniz.
Geçen yıllarda dillerin iki alanda kullanıldığına şahit olduk. Oyun motoru ve oyun mantığı. Motor(engine) olabildiğince hızlı olmalıydı, mantıksa(logic) esas işin yapıldığı kısımdı. Python bu iki alanda da kullanışlı olduğunu bir çok başarılı oyunla kanıtladı. 2001 yılının başlarında, geliştirici Rebel Act stüdyosu Severance: Blade of Darkness isimli oyunlarını bitirdi. Kendi 3D motoruna sahip oyunun geri kalan kısmında tamamen python kullanıldı. Freedom Force, Star Trek: Bridge Commander, Civilization IV gibi başka oyunlarda da python kullanıldığına şahit olduk. PyGame ve SDL, 2D oyunlarda başarılı bir C motoru gibi çalışmakta. SDL grafik donanımınızla saniyede 40-200 arası Frame değerleri almanızı sağlarken Python’un oyunlarla iyi anlaşabileceğini bir kez daha görmüş oluyorsunuz.
PyGame ve SDL’in birçok plartformda zahmet vermeden kullanılabildiğindende bahsetmek gerek. Geliştirici Pete Shinners’ın 2001 yılında yayınladığı SolarWolf isimli oyun tamamen windows üzerinde geliştirilmesine rağmen herhangi bir patch gerektirmeden Linux, Mac OSX ve bir çok Unix tabanlı işletim sisteminde çalıştırılmış.
Elbette bazı sınırların olduğunuda unutmamalıyız. Her plartforma donanım desteği verilememekte. Bazen de SDL tam ekran çalıştırılan oyunların çökmesine yada oldukça yavaşlamasına sebep olabiliyor. Pygame’in gelişmiş oyunlar yazmaya başladığınızda düşük seviye kaldığını söyleyebiliriz ama bu onu geliştirmenize ve kendi fonksiyonlarınızı eklemenize engel değil. Yeni başlayanların öğrenecekleri çok şey olmakla birlikte PyGame kullanarak bir kaç hafta içersinde sizi eğlendirebilecek ufak oyunlar yapabilirsiniz.