Yapay Zeka Sıkıntısı

Kafam çok bozuldu çıktım tüm facebook gruplarından. Siyasi yazı yazmama kararımdan dolayı(öyle bir şey mümkünse) matrix filminin ikincisinin ardından bilim kurgudaki yapay zeka sıkıntıları üzerine birşeyler karalıyım dedim. İyi ettim ki okuyorsunuz bu yazıyı…

İnsanlığın yarattığı yapay zekaların nasıl ona karşı ayaklandığının örneklerini verelim:
Matrix, i robot, terminator, battlestar galactica ve belki blade runner vb… Hepsi belli bir noktada insandan kopyalanmış duygusal tepkiler göstererek(korku, korunma, nefret, merak) yaratıcılarına karşı ayaklanan yapay zekaları konu alıyor. Sorunun temelinde yaratıcısına benzeme arzusu yatıyor. Düşünün insanoğluda aynı çaba içersinde değil mi? Can veriyoruz, can alıyoruz, kendimizi tanrısal güçler bahşedilmiş halde hayal ediyoruz, herkesin bizi sevmesini bize saygı duymasını istiyoruz, süper kahramanlar yaratıp tüm hayallerimizi onun üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz, sanat eserlerini ortaya çıkarıyoruz(insanın bir sanat eseri olmadığını iddia edebilecek var mı?) ve son olarak tabiki yapay zeka ile uğraşıyoruz.

Kendimizi tanrılaştırmak için geliştirdiğimiz bu zekayı insana benzetmeye çalışıyoruz. Neden robotları insana benzetelim ki? Bunun altında ki sebep gerçekten sadece uyum sorununu gidermek mi? Amacımız bizimde bir insan yaratabileceğimizi göstermek, tanrı rolüne soyunmak.
Bunu yaptığımız için kendimizi eleştirme hakkını kendimde görmüyorum, sadece ne yaptığımızı belirtiyorum.

Gelelim işte hikayelerimizde yaşanan sıkıntıların kaynağına. İnsan eliyle yaratılmış ve insanı kopyalayan yapay zeka bir noktadan sonra isyan eder. Evet, çünkü insanında yaptığı ilk hata isyan etmek olmuştur. Emre itaatsizlik ve cennette bye bye! İnsan ürünü yapay zeka dışlanır belki yok edilmeye çalışılır, işte bu noktada iki tarafta korkuya kapılmıştır(insan-yapay zeka) birbirlerine saldırmaya başlar ve hikayelerde genellikle insanlık kaybeder. Peki sonra ne olur? Bize anlatılan direnişin hikayesidir ama karşı tarafa hiç bakılmaz. Yapay zekanın amacı nedir? Tüm insanlığı yok ettikten sonra ne olacaktır? Bu soruların bir cevabı var mıdır?

Yapay zeka kendine bir vücut oluşturur. Ardından insana benzemeye çalışır. İşte o yaratıcıya benzeme arzusu! Sonunda insanın şeklini kopyalar; organik yapılar üzerinde çalışır belki canlı birşeyler yaratabilecek, birşeylerin tanrısı olacaktır! İnsanlıkla olan savaşında ona benzemesi faydasını gösterir, aralarına sızar böylece daha fazla veri alarak daha iyi kopyalama yapar. Hikayeler devam etse insanlığın tamamen ortadan kalktığını görebiliriz. Peki sonra ne olur?

İnsanlık yok olmuş, yapay zeka gezegene hüküm sürmeye başlamıştır, karşısında bir düşman olmadığı için amaçsız kalmıştır. Araştırmalarına devam eder ve daha gelişmiş bir yapay zeka üretir, bu arada kendi toplumsal yapısını kurmuştur bile. Bir gün eserleri onlara ihanet eder ve savaş yeniden başlar.