XNA Background

Ufak ufak notlar alıyorum. XNA konusunda Türkçe fazla kaynak yok, bari biz yazalım. Bu yazıda basitçe bir background oluşturacaz ve bunu oyunumuzda görüntüleyecez. Başka hiç bir amacımız yok ona göre 🙂 Öncelikle yeni bir WindowsGame projesi açın sayfa oluştuktan sonra sağda Solution Explorer penceresi olmalı eğer yoksa menüden Wiew’a tıklayın oradanda Solution Explorer’a böylece gözükecek. Neyse, genelde oyunda tek bir background(arka plan) olmadığından bu dosyalar ayrı bir klasörde tutulur. Bizde öyle yapalım, content sekmesine sağ tıklayıp add-new folder yapın ardından oluşan klasöre “Backgrounds” adını verin. Arkaplan olarak kullanacağınız resmi bulun png formatı iyidir, örneklerde bu kullanılmış genelde. Bulduğunuz dosyayı sürükle bırak mantığı ile programın içersindeki backgrounds klasörü üzerine atın. Böylece listeye eklenmiş olacak. Bu örnekte dosyanın adı Layer1.png ama kodun içersinde Layer1 olarak konulacak. Explorer da dosyanın üstüne tıklarsanız Name Asset: Layer1 yazar, oradaki özelliği kullanıyoruz dosyanın adresini değil.

Şimdi sıra geldi kodlamaya. Mantık şöyle demiştim: önce yükle sonra çiz. Bu yüzden Game1.cs isimli dosyamızı düzenleyelim. Load content kısmı şöyle olacak:

http://sudrap.org/paste/text/132/ şeklinde olacak bu kısım

Burada spriteBatch kısmı otomatik olarak oluşturulmuş halde geliyor. Biz sadece backgrounTest isimli bir nesne oluşturduk ve bu nesneye Backgrounds isimli klasördeki Layer1 isimli nesneyi yüklettik. Şimdi gelelim Draw kısmına:

http://sudrap.org/paste/text/131/ şeklinde olacak bu kısım

En üst ve alt satır otomatik olarak geliyor. Biz aradaki kızmı yazdık. Burada sahnemizi başlatıyoruz ardından arka planın pozisyonunu belirleyen “pos” nesnesini oluşturuyoruz. Sonra sahnemizin için backgroundTest nesnemizi yüklüyor ve pozisyonu ile default rengini belirliyoruz. Sonra sahneyi sonlandırıyoruz.(c#’da ne deniyor tam bilmiyorum isimlere takılmayın) spriteBatch’a bir şeyleri çizme görevini Begin ile verdik Draw ile görevi yerine getirdik End ile görevi bitirdik. Şimdi dosyayı kaydedip F5’e basalım.

Blogger içersinde c# kodları nasıl yazılır bilen varsa mail atsın: [email protected] bende başka bir yere yapıştırıp link vermek zorunda kalmam. İyi çalışmalar 😉