Covid Sürecinde Ekip Yönetimi

Insider’da Covid sırasında yaklaşık 50 civarı QA arkadaşımız bulunuyordu. Şu an bu rakam 60’a yaklaştı ve metodlar kısmen değişti bu yüzden bu yazıyı karantina zamanı uyguladığım bazı metodlar olarak değerlendirmenizde fayda var. 

Öncelikle şirket olarak şeffaflıktan yana olduğumuz gerçeğiyle işe başlamak lazım, bulunduğumuz pazarların, şirketin, rakiplerin, partnerlerin bize olan etkisi, aldığımız önlemler konusunda çok nettik. Bu konuda şikayetler de aldık, bazı kararları tekrar tekrar duyurduk anlaşılmayan şeyler varsa birebir de konuştuk. Bunu yaparken sakin durduk, pozitif olmaya çalıştık. Bir liderin ekibine umut vermesi, örnek olması çok önemli. Panik yapılacak, kaçacak, negatif olunacak zaman değildi.
Şimdi kısa kısa maddeler halinde özetlemeye başlayalım.
1- Pozitif tutum, karantina zamanı herkesin korkuları var, ailesi, işi, geleceği için endişe ediyor. Siz şirket olarak ne kadar açıkça güven vermeye çalışanız da bir lider olarak insanlara her şeyin iyi olacağı mesajını vermeniz gerekiyor. Yeri geldiğinde işler kötü gidiyor olabilir ama tutumunuzu pozitif yaklaşımınızı değiştir memelisiniz.
2- Micro Management, sevdiğim bir şey değil ama karantina zamanı çoğu işi sıkıcı takip etmeniz lazım. İletişim tarafında, çözüm tarafında kopukluklar olabiliyor, insanların dikkati/odağı kayabiliyor bu yüzden normalde olmadığından daha fazla süreçleri takip etmelisiniz.
3- Over Communication, projelerin fail etmesinin en büyük sebeplerinden biri eksik veya yanlış iletişimdir, tüm ekip remote çalışırken fazla iletişim göz çıkarmaz. Bunu hem birebir hem de takım ölçeğinde yapmaya çalıştık. Örneğin bizim yapımızda tamamen agile bir kurgu var, bununla birlikte ayrı business gibi yönettiğimiz kısımlar da mevcut, bu taraflara haftalık birer toplantı attık ve bir kaç soruya cevap aradık:
Sprintte kritik bir geliştirme var mı?
Herhangi bir hata veya sorunla karşılaşıldı mı?
Herhangi bir yardıma ihtiyacınız var mı?
Önemli işlerde ne durumdayız?
4- Donanım ihtiyacı, evinde monitor, sandalye vs olmayan arkadaşlar bunları ofisten temin etti. Elimizdeki test cihazları ekiplere dağıttık. Bunun yanında test için ayrıca browserstack üzerinden hesap açtık herkeste her cihazın olması mümkün değildi, bunun üzerinden yürüdük.
5- Hedefler konusunda netlik, karantina zamanı performansta, işlerde bir düşüş olmaması, partnerlere destekte sorun yaşamamak en büyük önceliğimizdi. Partnerlerimiz krizle uğraşırken onları elimizden gelen en iyi şekilde destekledik. Eforumuz çok arttı, ekip çok uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kaldı, tüm bunları yaparken çok büyük projelerimizde aksamadan devam etti. Özellikle bu dönemde ekibin gösterdiği fedakarlık ve emekleriyle gerçekten gurur duydum. Tüm dünya durmuşken biz tam gaz çalışmaya devam ettik, çok büyük işlere imza attık.
6- Takımdaşlık, remote çalışmak ok ama karantina olunca dönem dönem destek alması gereken arkadaşlarımız oldu. Ekipçe etkinlikler yaptık, bol bol kamera açıp sohbet ettik, ben pek katılmadım ama epey bir yarışma ve oyun düzenlendi, insanların moralleri yüksek tutulmaya çalışıldı. Birlikte bir şeyler içtik, yemek yedik, eğlendik. Şirketin etkinliklere ara vermemesi güzeldi. Bu dönemde özellikle Learning&Devopment ve Talent ekipleri liderleri besledi, örnek meetingler, eventler paylaşıldı, rehberler atıldı ve eğitimler verildi. 
Elbette her şey güllük gülistanlık olmadı, OKR sistemi kullanıyoruz genel ekip ve şirket metriklerinde sorun çıkmadı ama ben mesela ekipteki arkadaşlarımın kpiları konusunda yeterli özeni ve takibi gösteremedim. Orada kişisel gelişim tarafında kaçırdığımız fırsatlar oldu. 
1-1 olarak yaptığımız toplantılarda salgın, karantina stresiyle başka memnuniyetsizlikleri kaçırdığım bir iki arkadaş oldu. 50 kişilik ekipte olabilir gibi gelebilir ama bizim için her insan kıymetli ve çok potansiyelli bu arkadaşların sorunlarına daha hızlı aksiyon almam gerekirdi.
Normalde ofiste günde 2-3 kere tur atar insanların moduna, enerjisine bakarım, bunu yapmakta çok zorlandım. Gidip birisinin omzuna dokunup günaydın demekle kameradan genel toplantılar yapmak aynı şey değil. Buna daha iyi çözümler lazım, daily, x,y,z toplantıları aynı şey değil. 
Bunların dışında ben genel olarak yaptıklarımızdan gurur duydum. Kazasız belasız zor bir dönemi geride bıraktık. Yukarıda yazdıklarımın bazıları temel şeyler ama insanların çok temel şeyleri kaçırabileceğini biliyorum bu yüzden paylaşmak istedim.