Panda3D

Merhaba arkadaşlar yeni bir yazı dizisiyle karşınızdayız bu kısa seride öncelikle amacımız panda3d’nin ilk bir kaç eğitselini gösterip sizlere ne işe yaradığı konusunda fikir vermek olacak. Bu ilk eğitseller temel olarak kendi sitesindeki dokümanları kullanacaklardır. Ekstradan kaynak kullanırsam yazıya ek olarak belirtirim bunun dışında genel eğitseller için www.panda3d.org adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Panda3D ile oyun programlamaya başlamadan önce bazı noktaları belirtelim. Bu yazı dizisini anlamak için en azından Python programlama dilini bilmeniz gerekmektedir. İngilizce bilginiz temel fizik kurallarını bilmek, analitik geometri, 3 boyutlu uzay, trigonometri gibi konuları da bilmeden oyun yapabileceğinizi düşünmeyin. Elbette üç boyutlu animasyonları tasarlamak için blender gibi bir programı da kullanabiliyor olmanız gerekmekte. Benim burada yapacağım bir kaç dokümanın türkçeleştirmesiyle bir tanıtım kapsamında olduğu için(en azından şimdilik oyun yapmıyoruz) kendi tasarladığım animasyonları oynatmayacağım. Zaten düzgün bir şey tasarlayabildiğim söylenemez.

Her şeyi açıkladıysam Panda3D’nin ne olduğuna gelebilirim. Panda3D adı üstünde üç boyutlu bir oyun motorudur. C++ dilinde geliştirilmiştir ama oyun programlama konusunda Python dilini kullanır(script dili olarak). Mayıs 2008’den beri özgür BSD lisansıyla dağıtılmaktadır. Kendi tanıtımlarında da bahsedildiği üzere panda3d bir oyuncak veya yeni başlayanlar için bir araç değildir. Onunla birlikte oyun yapmak için en azından belli bir programlama yetisine sahip olmalısınız. Motorun tüm özelliklerine şu adresten bakabilirsiniz.

Panda hem windowsta hem de linux üzerinde kullanılabilmekte. Windows için sitesinde kurulum dosyası mevcut; linux için deb ve rpm paketleri mevcut ama bir pardus kullanıcısı için pek bir anlam ifade etmiyor. O zaman kaynak koddan derlemeniz gerekecek.